Wybór odpowiedniego dostawcy żywności jest niezwykle istotną kwestią dla każdego przedsiębiorstwa z branży gastronomicznej. To od nich zależy jakość artykułów oraz ich cena, które są niezwykle istotne, aby nasz klient był zadowolony, a biznes sukcesywnie się rozwijał. Na jakie kwestie zwrócić uwagę przy ich wyborze, jeżeli chcemy mieć pewność, że spełnią nasze wymagania? Zapraszamy do lektury.
Specjalizacja i szeroka oferta dostawcy
Wybierając dostawcę żywności do swojej restauracji, przede wszystkim, powinniśmy mieć pewność, że posiada on szeroką ofertę produktów. Współpraca z taką firmą pozwoli nam nie tracić czasu na odbiór kilku dostaw dziennie od każdego z osobna. Paradoksalnie jednak oferta ta nie powinna być za bardzo rozbudowana. Chodzi o to, aby nawiązywać współpracę z firmą, która specjalizuje się w danej niszy. Aby to zobrazować, posłużmy się przykładem. Przedsiębiorstwo Lilu Fruits posiada bardzo bogatą ofertę, ale skupiającą się na warzywach i owocach. Wybierając takiego lub podobnego dostawcę, otrzymamy dokładnie to, czego potrzebujemy. Możemy też mieć pewność, że doskonale wiedzą oni jak postępować z danym produktem i dostarczą go w odpowiednim stanie.
Jakość produktów
Jakość wynika między innymi z opisanej powyżej specjalizacji. Dostawcy artykułów spożywczych muszą dokładnie wiedzieć, jak przechowywać dany produkt, aby był jak najdłużej świeży i posiadał możliwie najdłuższy termin przydatności do spożycia. Nie bez znaczenia jest też ich pochodzenie. Dobra hurtownia to taka, która bez żadnego zawahania się będzie w stanie odpowiedzieć nam na pytanie, skąd pochodzi dany produkt. Co więcej, odpowiedź ta powinna nas satysfakcjonować. Możliwości jest kilka, to między innymi:
- prywatni, lokalni producenci;
- żywność konwencjonalna;
- produkt pochodzenia organicznego.
W branży gastronomicznej niezwykle ważne jet to, aby zapewnić produkty wysokiej jakości. Skutecznie przyczynią się one bowiem do opinii klientów na nasz temat. Tłumaczenie się tym, że niesmaczne jedzenie to wina dostawcy, niestety nic nie da. To my jesteśmy odpowiedzialni za to, żeby wybrać dobrego.
Terminowość dostaw
Dotrzymanie terminów dostaw nie jest zaletą dobrego dostawcy, a koniecznym warunkiem podjęcia z nim współpracy. Jak wiadomo, czas to pieniądz. Spóźniające się dostawy artykułów spożywczych mogą zaburzyć działanie firmy i doprowadzić do poważnych strat, nie tylko tych finansowych. Wybrany dostawca żywności musi być więc punktualny i rzetelny. Dobrze też, jeśli wykaże się elastycznością w przypadku ewentualnych zmian harmonogramu dostaw.
Odpowiednie wsparcie techniczne
Dostawca powinien też zapewniać nam fachowe doradztwo i wsparcie techniczne. Jako restauratorzy mamy szeroką wiedzę na temat produktów spożywczych. Mamy jednak również prawo, do tego, aby nie znać każdego z nich. W przypadku zmian w menu powinniśmy więc móc liczyć na wsparcie osoby, która dowozi nam produkty. Powinna ona:
- udzielić nam wyczerpujących informacji o każdym produkcie, o który zapytamy;
- poinformować nas o tym, który produkt z wybranych przez nas, najlepiej będzie nam odpowiadał;
- doradzić w ewentualnym wyborze alternatyw dla danego produktu.
Kolejną kwestią jest szybkie i skuteczne rozwiązywanie problemów takich jak niezgodność zamówienia, brak dostawy czy ewentualne reklamacje. Obsługa klienta danej firmy powinna być zawsze pod telefonem w godzinach swojej pracy.
Cena i stosunek jakości do ceny
Dla wielu osób istotnym aspektem jest także cena. Zwłaszcza dla tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją działalność. Warto więc porównać ją u poszczególnych dostawców i wybrać tego, który zaproponuje nam najlepsze warunki. Należy mieć jednak na uwadze to, że cena nie dotyczy tylko wartości konkretnych produktów. Jako przedsiębiorca musimy patrzeć na tę kwestię znacznie szerzej. Cena to w rzeczywistości suma między innymi takich składników jak:
- czas, który musimy poświecić dostawcy;
- jakość oferowanych przez niego usług;
- koszty dostawy;
- elastyczność zamówienia (chodzi o to, czy w przypadku braku tylko kilku produktów, będziemy mogli liczyć na ich dowóz);
- stały dostęp do wszystkich potrzebnych składników;
- jakość obsługi klienta.
Reputacja i opinie innych klientów
Na sam koniec zaleca się też przeczytać opinie klientów o danym dostawcy oraz zapoznać się z jego reputacją na rynku. W tym celu często wystarczy wejść na profile społecznościowe dostawców lub wykorzystać wyszukiwarkę Google. Internet to oczywiście niejedyne źródło informacji. Możemy posiłkować się również opiniami, które otrzymamy od innych właścicieli lokali gastronomicznych.
Podsumowanie
Wybór odpowiedniego dostawcy żywności to niezwykle ważna decyzja, od której często zależy nasze być albo nie być. Musimy mieć świadomość tego, że odpowiedni partner, przyczyni się do naszego rozwoju i zapewni znacznie mniej stresujących sytuacji w przyszłości. Ważne jest więc, aby dobrać go rozważnie i poświęcić temu odpowiednią ilość czasu skupiając się na każdym z czynników z osobna.