Unipiek – piekarnia z jakością

Piekarnia „UNIPIEK” w Gardeji koło Kwidzyna, której właścicielami są Mariusz i Krzysztof Kwaśniakowie jest dowodem na to, że i mała firma może w znaczący sposób konkurować jakością z potentatami gwarantując jednocześnie nam, klientom wysoką jakość swoich produktów.

O swoich działaniach tak opowiada Mariusz Kwaśniak: „Firma „UNIPIEK” zamierza podnieść bezpieczeństwo żywnościowe produktów poprzez zwiększenie wiedzy personelu przedsiębiorstwa na temat systemu HACCP zgodnego z normą DS 3027 E: HACCP.

Założony cel zostanie zrealizowany poprzez przeprowadzenie usług doradczo-szkoleniowych przy tworzeniu dokumentacji systemowej tj. procedur, instrukcji, formularzy i Księgi HACCP oraz odpowiednich szkoleń podnoszących poziom wiedzy pracowników na temat systemu. Usługi doradczo-szkoleniowe zostaną przeprowadzone przez akredytowanego wykonawcę – do programu „Wstęp do Jakości” – tj. firmę „SYMAK” Centrum Rozwoju Przedsiębiorczości.

Naczelnym celem projektu realizowanego przez firmę „UNIPIEK” jest zapewnienie stałej kontroli nad jakością produktów oraz bezpieczeństwa żywnościowego, jak również docelowo uzyskanie certyfikatu jakości, który jest solidną podstawą przewagi konkurencyjnej. Cele zakładu możliwe są do osiągnięcia poprzez zwiększenie wiedzy personelu przedsiębiorstwa na temat Systemu HACCP. Poprzez wdrożenie systemu HACCP możliwe będzie wyeliminowanie działań, które nie są dla firmy opłacalne. Pozwoli też zmniejszyć koszty działania, reklamacji, nakładów. System ułatwi nadzór nad bezpieczeństwem żywnościowym produktu. Niezbędne są szkolenia, aby wszyscy pracownicy zdawali sobie sprawę z tego jak ważne jest przestrzeganie wszystkich zasad związanych z systemem.” Głównym rodzajem działalności firmy „UNIPIEK” s. c. jest produkcja piekarniczo – cukiernicza. Strategia rozwoju polega na zwiększeniu udziału firmy w rynku już obsługiwanym w dziedzinie produktów piekarniczych i cukierniczych oraz poszerzeniu rynków zbytu.

Przedsiębiorstwo rozpoczęło działalność 1 września 1996r. Początkowo była to produkcja piekarnicza, z czasem – mówią właściciele – rozszerzyliśmy profil produkcji o pieczywo gatunkowe i cukiernictwo. W ciągu 7 lat działalności firma zbudowała sieć dystrybucji obejmującą regiony miast: Kwidzyn, Grudziądz, Iława. Rozbudowaliśmy zakład, zautomatyzowaliśmy produkcję, zwiększyliśmy kwalifikacje załogi i zatrudnienie do 26 osób. Wdrożyliśmy nowe technologie produkcji i efektywny system zarządzania ukierunkowane na potrzeby klienta. Firma posiada dobrą renomę i zaufanie klientów. Do maja 2004r. wdrożymy HACCP po to aby zapewnić dobrą jakość zdrowotną produktów i higienizację zakładu. Następnie wdrożymy system zarządzania jakością PN-EN ISO 9001:2001 – mówią właściciele firmy UNIPIEK.

Źródło: Głos Wybrzeża

Author: jaszewski

Share This Post On

Submit a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *